Hazırlık Sınıfı Seviye Belirleme Ve Muafiyet Sınavları

Trabzon Üniversitesi İlâhiyat Fakültesi Arapça Hazırlık Sınıfındaki eğitim-öğretimi düzenleyen Arapça Hazırlık Sınıfı Uygulama Yönergesinin ilgili maddesi gereği yapılacak olan 2019-2020 Güz Dönemi, Seviye Belirleme Sınavı ile Muafiyet Sınavına (Eylül Muafiyeti) dair bazı hususlar şu şekildedir:
  1. Seviye Belirleme ve Muafiyet Sınavları İlâhiyat Fakültesi binasında yapılacaktır. Sınav salon bilgileri Fakülte ilan panosuna konulacaktır.
  2. Seviye Belirleme Sınavı 17 Eylül 2019 Salı günü saat 14.00’da yapılacaktır. Çoktan seçmeli 50 sorudan oluşacak sınavın süresi 75 dakikadır. Bu sınav aynı zamanda Muafiyet Sınavının ön aşaması kabul edilecektir.
  3. Seviye Belirleme Sınavına, Hazırlık Sınıfına 2019-2020 Akademik Yılında (bu yıl) kayıt yaptıran, 2018-2019 Akademik Yılında Temel Seviyede herhangi bir nedenle başarısız olan, dondurulmuş kaydını açan, başka bir üniversiteden hazırlık sınıfını başaramamış olduğu hâlde geçiş yapan vb. ilgili bütün öğrencilerin girmesi gerekmektedir. Öğrencilerimizin hangi seviye ve şubeye yerleştirileceği bu sınav sonuçları dikkate alınarak belirlenecektir. Herhangi bir nedenle bu sınava giremeyenler Muafiyet Sınavına alınmazlar ve Temel Seviyedeki şubelerin birine yerleştirilirler. Bu sınavdan 60 ve üzeri puan alanlar -isterlerse- 18 Eylül 2019 tarihinde yapılacak Muafiyet Sınavına katılabilirler.
  4. 2018-2019 Akademik Yılında Orta Seviyede başarısız olan öğrencilerimiz ile Temel Seviyeyi bitirip Orta Seviyeye geçenler, doğrudan Muafiyet Sınavına girebileceklerinden, Seviye Belirleme Sınavına alınmayacaklardır. Bu öğrencilerimizden Muafiyet Sınavında başarılı olamayanlar, Orta Seviye şubelerinde derslere devam etmek zorundadırlar. Bunların derslere devam etmeyenleri ile Güz Dönemi sonunda en az 50 puan ortalamasını tutturamayanları Bahar Dönemi Muafiyet Sınavına giremeyeceklerdir.
  5. Muafiyet Sınavı iki aşamada yapılacaktır. 18 Eylül 2019 Çarşamba günü saat 10.30’da yazılı sınav uygulanacak; bu aşamadan 50 ve üzeri puan alanlar, aynı gün saat 15.00’da sözlü sınava tabi tutulacaklardır. Muafiyet Sınavında başarılı olmak için, sözlü sınavdan da en az 50 puan alınması ve iki sınav (yazılı-sözlü) puanı aritmetik ortalamasının 60 ve üzerinde olması gerekmektedir. Muafiyet Sınavında başarılı olanlar Hazırlık Sınıfına devam edemezler. Bu öğrencilerimizin, Öğrenci İşlerine başvurarak, 1. Sınıf ders kayıtlarını yaptırmaları gerekir.
  6. Seviye Belirleme Sınavı ile Muafiyet Sınavının yazılı aşamasına dair ön fikir verebilecek örnek sorulara Fakültemiz internet sitesindeki Öğrenci-Formlar sekmesinden ulaşılabilir.
  7. Sınav sorularının hazırlanmasında esas alınması kararlaştırılmış herhangi bir materyal bulunmamaktadır. Bu husus, oluşturulacak sınav komisyonlarının takdirine bırakılacaktır.
          2019-2020 Akademik Yılında, Hazırlık Sınıfında takip edilecek materyal ve dokümanlar bilahare duyurulacaktır. Bazı materyal ve dokümanlarda önemli oranda baskı farkı bulunduğundan, ilgili ilanda yer alacak bilgilere dikkat etmeleri öğrencilerimizin kendi yararlarına olacaktır.
          Seviye Belirleme ve Muafiyet Sınavı sonuçları doğrultusunda listelere son şekli verilinceye kadar, derslere, geçici olarak belirlenmiş şubelerde devam edilecektir. Geçici şube listeleri de 16 Eylül 2019 Pazartesi günü itibarıyla derslik girişlerine konulacaktır.
          İlgili öğrencilerimize duyurulur. 06.08.2019

HAZIRLIK SINIFI KOORDİNATÖRLÜĞÜ